Krig och flykt


Mok tu pe kotshak e staga te shaj djines pe romani chib

Varför finns det 62 romska dialekter?

Genom forskningen om det romska språket känner vi till närvaron av romer i västra Indien för omkring tusen år sedan, och vi vet att de lånade ord längs sin väg till Europa och att deras grammatik utvecklats i Grekland. I Indien talas idag cirka 1652 språk eller dialekter. En av de starkaste teorierna är att romerna inte lämnade Indien som en enda språkgrupp utan som flera.

En indisk armé

Mahmud Ghasni i rött
Assigned to Kamaleddin Behzad , via Wikimedia Commons

Tack vare forskning av Dr Ian Hancock, en lingvist vid University of Texas i Austin, vet vi den romska utvandringen från Indien hängde ihop med Mahmud Ghaznis invasion av nordvästra Indien. Mahmud Ghazni var en afghansk sultan som levde år 979 – 1030.

Indiska kungligheter ville driva ut angriparna. De trodde att bästa sättet att göra detta var att sätta upp en armé som skulle föra krig mot inkräktarna i årtionden.

Det innebar att denna armé inte skulle kunna komma tillbaka för förstärkningar. I stället skulle de skicka med dem människor från andra kaster än krigarna. De som skulle följa med krigarna var underhållare, kockar, konstnärer, jordbrukare, helare och så vidare. På detta sätt skulle armén kunna vara självförsörjande med nästan allt.

Tyvärr kunde denna armé inte köra ut angriparna utan förlorade striderna och fortsatte röra sig västerut. Denna teori förklarar dock inte helt varför det finns 62 romska dialekter.

Klicka på länkarna för att få veta mer om varför det finns 62 romska dialekter:

Olika grupper – olika ord

Orden ändras med tiden